Sambla Group köper Rahalaitos från Speqta och förstärker sin position i Norden

november 09 2021

Sambla Group AB (”Sambla Group”) har ingått avtal med Speqta AB (publ) (”Speqta”) om förvärv av den ledande finska jämförelsesajten Eone Oy (”Rahalaitos”). Tillsammans med Rahalaitos kommer Sambla Group att få en ännu starkare position i Norden och fortsätta driva utvecklingen av branschen.

Sambla Group består av Sambla och Advisa och är en av Nordens största aktörer inom jämförelsesajter för privatekonomi. Genom att hjälpa kunder att jämföra lånevillkor och konsolidera sina lån och försäkringar kan Sambla Group förbättra villkoren och minska kostnaderna för låntagarna.

Rahalaitos är ett finskt fintech-företag som sedan 2011 erbjuder en marknadsplats som genom teknik och tjänster kopplar ihop konsumenter med banker, långivare och försäkringsbolag. Rahalaitos har varit en pionjär i Finland när det gäller att utveckla bättre möjligheter för sina kunder att ansöka om lån.

Per Österström, VD Sambla Group kommenterar:

”Både Sambla Group och vår ägare Nordic Capital har under en längre tid följt Rahalaitos och vi är imponerade av hur företaget har utvecklats. Rahalaitos ledning har framgångsrikt navigerat genom de Covid-19-relaterade utmaningarna och levererat lönsam avkastning. Vi ser fram emot att arbeta med Rahalaitos ledning och anställda för att tillsammans växa och uppnå nya möjligheter till produktutveckling som förbättrar konsumenternas ekonomi och driver en positiv utveckling av vår bransch.”

Rahalaitos tillträdande VD Tuomas Riski kommenterar:

”Jag har alltid varit imponerad över Rahalaitos förmåga att bygga produkterbjudandet för sina kunder. Det är en grund för att lyckas hjälpa finska konsumenter att få rätt villkor. Det känns därför otroligt spännande att få bli en del av Rahalaitos och Sambla Group i detta skede, där jag tror att min erfarenhet av produktutveckling tillsammans med Rahalaitos starka varumärke kommer bli en ännu starkare framgångssaga.”

Fredrik Lindros, VD, Speqta kommenterar:

”Rahalaitos har levererat god, stabil lönsamhet och har varit ett framgångsrikt, värdeskapande förvärv för Speqta trots utmaningarna under pandemin. Nu väljer vi att vara med i konsolideringen på låneförmedlingsmarknaden och ser att Rahalaitos får bättre möjligheter att fortsätta utvecklas i Sambla-koncernen med deras starka ägare Nordic Capital.”

Christopher Ekdahl, Principal, Nordic Capital Advisors kommenterar:

”Nordic Capital är imponerade av det mervärde som både Rahalaitos och Sambla Group skapar genom att förbättra kunders privatekonomi. Med deras kombinerade digitala profil är vi övertygade att detta samgående kommer fortsätta driva utvecklingen i branschen framåt. Nordic Capital ser fram emot att fortsatt stötta det gemensamma teamet framåt.”

 

Presskontakter:

Sambla Group

Per Österström, VD
per.osterstrom@samblagroup.com
tel: 0707-80 55 63

 

Speqta AB (publ)

Fredrik Lindros, VD
e-mail: fredrik.lindros@speqta.com
tel: 0723-10 66 66

 

Om Sambla Group

Sambla Group består av Sambla och Advisa och är en av Nordens största aktörer inom jämförelsesajter för privatekonomi. Genom att hjälpa kunder att jämföra lånevillkor och konsolidera sina lån och försäkringar, kan Sambla och Advisa förbättra villkoren och minska kostnaderna. Båda företagen har en mycket hög kundnöjdhet tack vare moderna användargränssnitt och starka gemensamma företagsvärderingar. Sambla Group fokuserar på ökad produktutveckling, en ännu högre servicenivå och tillgång till ytterligare konkurrenskraftiga erbjudanden som kommer fler kunder till del. Bolaget har partnerskap med över 40 banker och långivare i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Hittills har Sambla Group hjälpt över 500 000 kunder att förbättra sin privatekonomi. För mer information, see www.samblagroup.com

Om Rahalaitos

Rahalaitos är ett finskt fintech-företag som sedan 2011 erbjuder en marknadsplats som genom teknik och tjänster kopplar ihop konsumenter med banker, långivare och försäkringsbolag. Rahalaitos erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster som förbättrar konsumenternas vardag samtidigt som de ger kostnadsbesparingar. Huvudfokuset är jämförelser av lån och försäkringar genom en egenutvecklad teknologi. Rahalaitos har varit en föregångare i Finland när det gäller att utveckla bättre möjligheter för sina kunder att ansöka om konkurrenskraftiga lån.

Om Speqta
Speqta erbjuder de bästa prestationsbaserade lead genererings-plattformarna med hjälp av data och AI, och ska växa organiskt samt via förvärv på nya och befintliga marknader. Bolaget har två affärsområden, Speqta AdTech samt Speqta Content & Comparison. Bolaget är listat på Nasdaq First North Premier Growth Market i Stockholm under namnet “SPEQT”.

Om Nordic Capital:

Nordic Capital är en ledande private equity-investerare som skapar värdedriven tillväxt och starka, hållbara företag genom förbättringar i verksamheten. Nordic Capital fokuserar på utvalda regioner och sektorer där bolaget har omfattande expertis, stor erfarenhet och bevisade framgångar. Huvudsektorerna är hälso- och sjukvård, teknik- och betalningslösningar, finansiella tjänster samt industri- och företagstjänster. De huvudsakliga regionerna är Europa men investeringar görs även globalt inom hälso- och sjukvård och teknik- och betalningslösningar. Sedan starten 1989 har Nordic Capital investerat mer än 19 miljarder euro i över 120 företag. De senaste entiteterna är Nordic Capital X med 6,1 miljarder euro i kapital och Nordic Capital Evolution med 1,2 miljarder euro i kapital från internationella institutionella investerare som tex pensionsfonder. Nordic Capital Advisors har lokala kontor i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Storbritannien och USA. För mer information om Nordic Capital, besök www.nordiccapital.com.