Frankenius Equity ökar sitt ägande i Gina Tricot

november 19 2020
Frankenius Equity ökar sitt ägande i Gina Tricot Image

Grundarfamiljen Appelqvist, Sätila och Frankenius Equity har sedan 2014 tillsammans med Nordic Capital drivit en framgångsrik förnyelse av Gina Tricot. Idag är Gina Tricot ett ledande, hållbart modeföretag i Norden med en starkt växande digital affär. Frankenius Equity har nu förvärvat Nordic Capitals ägarandel i Gina Tricot och kommer tillsammans med övriga ägare fortsätta att stödja bolagets utveckling.

”Det är mycket inspirerande och roligt att få möjligheten att öka vårt ägande. Tillsammans med  Appelqvist Holding och Sätila ser jag fram emot att fortsätta utveckla Gina Tricot utifrån den marknadsposition bolaget har idag. Tillsammans med Nordic Capital har vi under de senaste åren gjort betydande investeringar i företaget, med fokus på att utveckla en snabbväxande e-handel, en mer hållbar produktion samt lansering av flera nya koncept. Gina Tricot står för både enkelhet och passion, i design och även i sitt sätt att arbeta. Det är något vi kommer att hålla fast vid på vår fortsatta gemensamma resa”, säger Paul Frankenius, styrelseordförande och delägare i Gina Tricot.

Gina Tricot grundades 1997 i Borås av Annette och Jörgen Appelqvist med visionen att erbjuda mycket mode för lite pengar. 2014 gick Nordic Capital och Frankenius Equity in som delägare, med den gemensamma ambitionen att skapa en konkurrenskraftig plattform och att utveckla Gina Tricots e-handelserbjudande vilket har blivit än viktigare under rådande situation. Genom nytt  IT system och och en ledande omnikanal-struktur har man skapat en snabbväxande digital handel i egna kanaler och hos partners. Idag har Gina Tricot en årlig omsättning om cirka 2 miljarder och 1 600 anställda. Marknaden för mode förändras allt snabbare och verksamheten har stärkts i alla led för att skapa den bästa kundupplevelsen.

”Vi är mycket stolta över den fantastiska resa som vi tillsammans med alla medarbetare åstadkommit. Tillsammans med Nordic Capital har vi de senaste åren ställt om mot en högre grad av digitalisering, och vi ser fram emot att bli ett ännu modernare modeföretag. Förutsättningarna och möjligheterna är stora”, säger Jörgen Appelqvist.

”Nordic Capital investerade i Gina Tricot med ett tydligt mål om att utveckla och modernisera ett av Nordens mest kända varumärken. Sedan dess har Gina Tricot stärkt sin digitala och kommersiella kapacitet för att uppnå stabil lönsamhet och tillväxt, med löpande stöd av Nordic Capitals expertis inom bland annat digitalisering och hållbarhet. Tillsammans med Gina Tricots passionerade medarbetare har vi ökat bolagets konkurrenskraft”, säger David Samuelson, Principal, Nordic Capital Advisors.

Parterna har kommit överens om att inte kommunicera finansiella detaljer.

Mediakontakter:

Gina Tricot & Frankenius Equity
Sanna Franklin
Presskontakt  
Tel 070 863 85 55
email:  sanna@cultcommunications.com

Nordic Capital
Katarina Janerud, Communications Manager
Nordic Capital Advisors
Tel: +46 8 440 50 50
email: katarina.janerud@nordiccapital.com

Om Frankenius Equity
Frankenius Equity är ett privatägt investmentbolag med fokus på E-com, retail, medicinteknik och fastigheter. Bolaget investerar huvudsakligen tillsammans med operativa partners och större investmentsbolag och har i nuläget ett tiotal investeringar. För mer information besök www.fraq.se

Om Gina Tricot
Gina Tricot är en svensk modekedja som erbjuder spännande och feminint mode till kvinnor i över 30 länder. Företaget har 162 butiker och 1600 anställda. Vår styrka är att kunna attrahera den moderna kvinnan, i allt från design till pris, kvalitet och hållbarhet. Vi har en stark passion för mode och har som målsättning att erbjuda kunden en ny och intressant shoppingupplevelse. För mer information besök www.ginatricot.com

Om Nordic Capital
Nordic Capital är en ledande private equity-investerare med ett starkt engagemang för att skapa starkare och hållbara företag genom förbättringar i verksamheten och värdedriven tillväxt. Nordic Capital fokuserar på utvalda regioner och sektorer där man har stor erfarenhet och bevisade framgångar. Huvudsektorerna är hälso- och sjukvård,teknik och betalningslösningar, finansiella tjänster samt även industri och företagstjänster. De huvudsakliga regionerna är Europa samt globalt för investeringar inom hälso och sjukvård och teknik och betalningslösningar. Sedan starten 1989 har Nordic Capital investerat mer än 15,5 miljarder euro i över 110 investeringar. Den senaste fonden är Nordic Capital Fund X med 6,1 miljarder euro i kapital. Nordic Capital Advisors har lokala kontor i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Tyskland, Storbritannien och USA. För mer information om Nordic Capital, besök www.nordiccapital.com